Brokgroup

30.01.17

Основні характеристики та види сатину

Сатин відрізняється від полотняного переплетення подовженим перекриттям ниток з правого боку. При цьому правий бік є гладким, а зворотний бік- шорсткий і цупкий. Сильніше скручена нитка дає яскравіший блиск тканини.

Щільність сатину

тканина сатин
тканина сатин
Зовнішній вигляд сатину, як і його споживчі якості залежать від щільності, а саме від кількості переплетених ниток на квадратний сантиметр. Звичайний сатин має від 85 до 130 ниток, його використовують в основному для пошиття постільної білизни. Набивний сатин має кількість ниток від 85 до 170. Візерунок на матерії утворюється з допомогою кольорових ниток у полотні. Такий сатин також використовують для пошиття постільної білизни. Купонний, або друкований сатин має також щільність ниток до 170, але візерунок при цьому наноситься на тканину. У жакарді кількість ниток від 170 до 220, полотно при цьому двостороннє. Візерунок формується під час виробництва тканини. Виткані елементи блискучі, фон- матовий. Найщільнішою серед сатинів є мако-сатин, у якій кількість ниток на квадратний сантиметр складає не менше 220. У такій матерії підбираються тонкі нитки, а отримана тканина дуже тонка і легка.

За зовнішнім виглядом, а саме за комбінацією різних ниток, особливістю фарбування розрізняють такі види сатинових тканин:

За малюнком: однотонний сатин, набивний сатин, 3D- сатин, страйп-сатин  

Однотонний сатин- це полотно одного кольору, без малюнків, вибілене або гладко фарбоване. Набивний сатин має візерунок, який наносять реактивним (пігмент поєднується з волокном, тканина м'яка і не линяє) або пігментним друком (фарбу наносять на праву сторону тканини, у цьому випадку вона менш стійка до прання і вигорянню). За допомогою реактивного друку отримують також популярний сьогодні різновид- так званий 3D- сатин, на якому ефект тривимірного зображення зберігається на досить щільній основі. Різновидом жакардової тканини є страйп-сатин, якому характерний смугастий малюнок зі зміною напрямку, чим і пояснюється назва.

За комбінацією волокон розрізняють наступні види сатину: бавовняний, змішаний, сатин-дубль, атлас-сатин, креп-сатин.

У бавовняному сатині щільність переплетення, як і попередня обробка сировини, може бути різною. Такий сатин виробляють лише з бавовняних волокон. У змішаному      сатині крім бавовни використовуються синтетичні волокна, наприклад поліестер. Такий сатин дешевший за натуральний, водночас штучні волокна підвищують зносостійкість. Сатин-дубль використовується як тканина для підкладки. У ньому бавовняні нитки комбінуються з віскозними. В атлас-сатині  поєднуються нитки бавовни і шовку, а також властивості двох тканин. Для правої сторони тканини використовують шовкові нитки, а для виворітної сторони- бавовну. Таким чином виворітна сторона виходить матова, а права сторона переливається шовковим блиском. З такої тканини шиють нарядний одяг, а також штори, скатертини. Креп-сатин також поєднує в собі бавовну і шовк, але шовкові нитки можуть бути як натуральними, так і штучними.

Немає коментарів:

Дописати коментар